péntek, 2021. április 30.

Új cég, a munka hajszolása és az egészség

Olvasási idő kb. perc

A célok elérése legtöbbször áldozatokat kíván, számomra az április egy nagy egyensúlyozás volt ennek mentén, és erősen elbillent a hónap közepe-vége felé a munka irányába. Még március végén létrejött az új cégem, de aktívan április 1-től kezdetem el dolgozni benne. A kulcsszó, hogy benne, hiszen a kezdetek kezdetén jár a történet, így aktívan folytatom a munkát.

A sport ebben a hónapban nagyjából teljesült, és idő közben az órámat is kicserélték, így a hónap felétől újra tudtam mérni a tevékenységemet.

Az étkezés tekintetében viszont jelentős visszaesések történtek. Ez átmeneti állapot, de mindenképpen meg akartam osztani, hogy nem mindig lehet vagy éppen kell tökéletesen követni egy tervet és teret kell adni a hibázásnak is, azonban fontos vissza találni az útra.

A munka hajszolása

A korábbi munkaviszonyom megszűnését követően teljes erőbedobással azon voltam áprilisban, hogy minden elvárást teljesítsek az ügyfeleknek. Egy dolog biztos, ez hosszú távon nem tartható és ezt már a hónap felénél láttam, de amit elvállaltam 120%-osan akartam teljesíteni, ezért végig csináltam.

Az eredmény? Minden meglett az ígért határidőre ezzel kapcsolatosan, a hétvégéim kárára, ugyanis a hétvégéket is végig dolgoztam. Emellett elkezdtem a csapatot is építeni, ami szintén többlet időt von el, de abszolút nem bánom, ez hosszú távon mindenkinek megtérül, szóval fokozatosan tudok delegálni olyan feladatokat és folyamatokat amiket már kidolgoztam, vagy részfeladatként lebontható.

De, miről is szól az új cégem? Röviden összefoglalva informatikai szolgáltató céget alapítottam, ami full-stack szoftver fejlesztéssel, azok üzemeltetésével és az üzemeltetés automatizálásával foglalkozik (DevOps), valamint a korábbi hosting szolgáltatásaim ugrásszerű fejlesztése, valamint az időközben összegyűlt saját projektek kidolgozása is a tervek között szerepel.

Az utolsó hajrákban egyszerűen a diétát már nem akartam tartani, így az ad-hoc rendelt ételek száma áprilisban igen csak magas lett, az alvás pedig szintén teljesen fel lett borítva. Ezek ugye teljesen szembe mennek azzal, amit kitűztem célnak az év elején - egy dolgot leszámítva, a vállalkozás építését...

Egészség és étkezés

A fentiekből kifolyólag úgy gondolom, hogy ilyen időszakos megcsúszásokért nem szabad bűntudatot érezni, egyszerűen megtörténik, kell, a szervezet igényli. Az egyik cél a másik kárára teljesült. Azonban ezek semmiképpen sem egészséges dolgok. A súly változás felfelé történt ennek köszönhetően, nagyjából 2,5 kg plusszal, ami az ezzel kapcsolatosan kitűzött határidőket is kitolják, de innen még nem lehetetlen behozni.

Az egészségtelen étkezés egyfajta pót cselekvés, ami ideig-óráig működik, aztán szokássá alakul és ebből következhet az elhízás illetve a betegségek kialakulása. Ugyanígy a kialvatlanság is működik egy rövidebb ideig, de nem marad büntetlenül. Nálam ez úgy jelentkezett, hogy a hajrá után egyszerűen nem volt energiám. Persze ez napok alatt helyreállt, többet pihentem, tehát helyrehozható, de ugyanúgy itt is, a már helyesen kialakított szokásokra vissza kell térni.

A futás és a séták az egyetlen, amit még emellett is tartottam. Mert bár többet ettem, abból is az egészségtelenebbik fajtából, kevesebbet aludtam, de a szervezetem igényelte a már megszokott mozgásformákat. És ez jól működött, bár a teljesítményem nem volt ugyanolyan mint amikor kialudtam magam rendesen és jól étkeztem.

Sport

Sajnos nincs az egész hónapról pontos mérésem, de a futási eredményeim egyértelműen romlottak és ez a tempóban látszik meg leginkább ugyanolyan távolság mellett. A futásaim 10-12 km között mozogtak és a korábbi rekord ~6:30 / km időt leszámítva átlagosan 7:00-7:30 között voltam.

Ez a végére leromlott egészen 7:50-8:00-ra. Ez már az a fajta romlás, ami figyelmet igényel, így a következő hónapban az alvásra és az étkezésre teljes mértékben vissza akarok térni - leszámítva 1-2 eseményt ahol nem, de a hétköznapokat tekintve igen.

Viszont mindennek a tetejébe úgy érzem, ha nem csináltam volna a futást, akkor nem tudtam volna véghez vinni azt a munka teljesítményt, amit áprilisban sikerült. Egyszerűen szükség van a folyamatos mozgásra és jelenleg ez a top 1 prioritás mindenek felett, ami jól kezelhetőnek tűnik egyelőre.

Májusban a futás mellett elkezdek egy alapozó izom fejlesztő edzéstervet az otthon rendelkezésre álló pántokkal illetve street workout pályán, amihez ezúton is köszönöm az edzéstervet Ádámnak.

Német és a minimalizmus

Ez a két kifejezés most egymásra talált a hónapba. Továbbra előrelépésre vár a dolog. A terv az, hogy megfigyelem a májusi tevékenységemet, és júniusra beszúrok németes alkalmakat. Ezenkívül a minimalizmus tekintetében nem volt új előre lépés, de az év második felére az gondolom bele fog férni még.

Összegzés

Bár volt regresszió a korábbiakhoz képest, a cég oltárán áldoztam fel ezeket, sikerült felismerni, hogy min lehetne javítani, így májusban igyekszem ehhez tartani magam.

Az elkövetkező hónapok kihívása a csapat építése és a delegálás lesz, hogy a munkafolyamatokat hatékonyabban tudjam tervezni. Ezenkívül rengeteg dokumentáció készítése ezekhez, hogy a know-how-t át tudjam adni a csapattársaimnak. A work-life balance visszaállításán pedig mindig aktívan kell dolgozni, még ha a helyzet időnként igényli is a kibillentését.

Sportot mindenképpen első számú vezérelvként akarom továbbra is fenntartani, minden más csak ezután - tehát ha kidolgozom is magam, egy edzésnek bele kell férnie a napba, amikorra az be volt tervezve.

Ezenkívül, ha szerinted mást is érdekelhet, osszd meg velük:

Iratkozz fel az új
tartalom értesítőmre!

A feliratkozással azonnal értesülhetsz, amikor új tartalom kerül fel az oldalra, így a Youtube tartalmakon kívüli extrákról is! A feliratkozás után az e-mailben kapott linken keresztül kell megerősíteni szándékodat, így csak ezután tudlak értesíteni automatikusan.

Szerző: Nyári Péter

Kommentelj 📢

Kapcsolódó tartalmak

Iratkozz fel az új
tartalom értesítőmre!

A feliratkozással azonnal értesülhetsz, amikor új tartalom kerül fel az oldalra, így a Youtube tartalmakon kívüli extrákról is! A feliratkozás után az e-mailben kapott linken keresztül kell megerősíteni szándékodat, így csak ezután tudlak értesíteni automatikusan.

crossmenu